Wat is boerenkaas?

Wat is boerenkaas

Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk. Kaas bereid met rauwe melk verschilt aanzienlijk ten opzichte van kaas met gepasteuriseerde of gethermiseerde melk.

 

Wat is rauwmelkse kaas

Kaas met rauwe melk is gemaakt van melk dat niet boven de 40 °c verwarmt is. Hierdoor gaan bepaalde enzymen en micro-organismen die in de melk zitten niet verloren. Tijdens het rijpingsproces doen deze micro-organismen hun werk in de kaas en krijgt deze zijn unieke smaak. Rauwmelkse kaas smaakt vaak pittiger, voller en heeft een licht zure nasmaak.

 

Mag je boerenkaas eten als je zwanger bent

Je mag boerenkaas eten als je zwanger bent, mits deze kaas een harde structuur heeft. Een harde boerenkaas kan listeria bevatten, maar deze overleeft het niet door het lage vochtgehalte van de kaas. Half harde en zachte kazen mogen echter niet gegeten worden tijdens zwangerschap. Onze Stolwijkse boerenkaas kan bijvoorbeeld wel gegeten worden, maar de Doruvael niet.

Geef een antwoord